Ogród w okresie wiosenno-letnim jest strefą relaksu dla rodziny i jej najbliższych.
Spędzanie czasu w otoczeniu pięknych roślin w funkcjonalnie zaaranżowanej strefie relaksu jest najwyższą przyjemnością. Jeśli znajdzie się w nim miejsce na wysokiej jakości grill ogrodowy, to chwile spędzone na wspólnym biesiadowaniu nabiorą wyjątkowego charakteru.
Zalety zakupu grilla ogrodowego
Większość osób nie wyobraża sobie ogrodu bez odpowiedniego grilla. Dzięki niemu letnie wieczory oprócz uroku spotkania z najbliższymi mają jeszcze dodatkowy walor smakowo-zapachowy z powodu przepysznych potraw przyrządzanych na funkcjonalnym grillu ogrodowym.
Bez względu na to czy będzie to urządzenie na gaz, czy tradycyjny grill węglowy, potrawy na nim przygotowane będą zachwycały smakiem i aromatem. Grill gazowy jest doskonałym wyborem dla zwolenników nowszych technologii. To wysokiej jakości urządzenie umożliwiające efektywne grillowanie.
Wybór między urządzeniem na gaz lub węgiel zależy od potrzeb użytkownika. Ten na gaz stanowi duży wydatek, ale nakłady finansowe zwracają się w trakcie użytkowania, gdyż jedna butla gazowa wystarczy na cały sezon wiosenno-letni. Większość grillów posiada wiele ułatwień.
Jednym z nich jest system Easy Clean, który sprawia, że skapujące z potraw sosy nie zatrzymują się na ściankach, tylko zostają odprowadzone na specjalną tacę. Natomiast grille ogrodowe z pokrywą chronią potrawy podczas całego procesu ich przygotowania.
Jakie zasady obowiązują przy grillowaniu owoców?
Grillowanie owoców powinno odbywać się według zasad, jakie obowiązują przy przyrządzaniu w ten sposób warzyw. Wybieramy owoce dojrzałe, ale twarde. Podczas grillowania trzeba je przewracać. Z reguły zyskują na słodyczy.
Zasadą jest krótkie grillowanie, gdyż zawarty w owocach cukier szybko się przypala. Czas pieczenia zależy też od rodzaju owoców i ich dojrzałości.
Jak przygotować owoce z grilla?
Owoce z grilla ogrodowego sprawdzają się jako desery oraz dodatki do sałatek, mięs, ryb i sera. Dzięki działaniu wysokiej temperatury ich słodycz zyskuje nowy wymiar.
Można z nich przyrządzić słodkie szaszłyki, polać miodem, posypać cukrem oczywiście brązowym lub zamarynować cytryną. Są idealnym dodatkiem również do owoców, ciasteczek.
Każdy miesiąc lata obfituje w nowe sezonowe owoce. Sierpień przynosi nektarynki i brzoskwinie, wrzesień jabłka, śliwki oraz wczesne odmiany gruszek, a całe lato można grillować owoce egzotyczne takiej jak: banany, ananasy, arbuzy, melony.
Niektóre z owoców doskonale smakują z dodatkiem ostrej papryczki, kolendry czy limonki, a także ziół, na przykład melisy, bazylii, mięty.
Wyśmienicie smakują wszelkie sery wędzone na grillu w połączeniu z grillowanymi owocami takimi jak brzoskwinie i truskawki. Trzeba pamiętać, że owoce z dodatkiem cukru należy poddać temu procesowi bardzo krótko, gdyż cukier szybko się przypala. Oto kilka przepisów na owoce z grilla.
Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
Przed przystąpieniem do grillowania bananów należy orzechy rozsypać na tacce i prażyć na rozgrzanym grillu aż się zrumienią. Co jakiś czas trzeba je mieszać, żeby za mocno nie przypiekły się z jednej strony. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Obrane banany umieszczamy na filii aluminiowej, polewamy je miodem.
Zawijamy w folię tworząc z niej niewielkie miseczki, aby zawartość nie wypłynęła. Grillujemy około 12 minut, po czym zdejmujemy i rozwijamy. W ten sposób przyrządzone banany można posypać uprażonymi wcześniej orzechami włoskimi i polać jogurtem.
Banany z grilla z czekoladą
Banan należy do najpopularniejszych owoców przyrządzanych na grillu. Nie trzeba obierać go ze skórki. Wystarczy przekroić na pół i ułożyć na grillu. Skórka powinna sczernieć i wtedy obracamy go na drugą stronę. Cały proces trwa około 15 minut. Następnie zdejmujemy owoc, polewamy mleczną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Kolejny przepis na banany z czekoladą wymaga nacięcia obranego banana i wlania do tak utworzonej kieszeni miodu i włożenia kawałków czekolady, płatków migdałowych i obsypania ich cynamonem. Następnie układamy owoce na tacce, bądź zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu ogrodowym.
Jabłka i gruszki z grilla
Jabłka lub gruszki należy przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie owoce zawijamy w folię aluminiową i grillujemy 10 minut. Po zdjęciu z grilla otwieramy folię i wypełniamy wydrążone wcześniej gniazda nasienne miodem, orzechami, rodzynkami i odrobiną masła, posypujemy je cynamonem.