Jakie drewno najlepiej sprawdzi się podczas grillowania?

grill

Grillowanie to świetny sposób na przyrządzenie oryginalnych i smacznych dań, które charakteryzują się smakiem i aromatem, jakiego nie da się odtworzyć w domowej kuchni. Z tego też względu tak wiele osób uwielbia dania z grilla, a ponadto jest to także idealny sposób na spędzenie czasu z rodziną lub znajomymi.

Podczas grillowania bardzo ważną rolę odgrywa to, jaki opał w tym celu wykorzystamy. Jakość opału oraz jego rodzaj z pewnością wpłynie na smak i aromat dań z grilla, a także na to, czy będą one bezpieczne dla naszego zdrowia. Obecnie zazwyczaj podczas grillowania wykorzystuje się węgiel lub brykiet drzewny, jednak grillować można również na drewnie, co nadal jest częstą praktyką.

Chcąc spróbować grillowania na drewnie, warto wiedzieć jakie drewno w tym celu wybrać, ponieważ niektóre rodzaje drewna nie nadają się w ogóle do tego typu zastosowania.

Jaki rodzaj drewna najlepiej sprawdza się do grillowania?

Chcąc grillować na drewnie, należy wiedzieć jaki rodzaj drewna można w tym celu wykorzystać. Niektóre rodzaje drewna nie nadają się bowiem w ogóle jako opał, na którym można przygotowywać różnego rodzaju dania. Do tego typu opału należy niewątpliwie wszelkiego rodzaju drewno, pozyskane z drzew iglastych. Opał tego typu zawiera żywicę, która podczas palenia może wytwarzać wiele szkodliwych związków i substancji. Z tego względu przygotowując dania na tego typu drewnie, szkodzimy znacząco swojemu zdrowiu i z tego względu warto tego unikać.

Najlepszym opałem, jaki można wykorzystywać podczas grillowania, to wszelkiego rodzaju drewno pochodzące z drzew liściastych, a w szczególności z drzew owocowych takich jak czereśnia, jabłoń czy też śliwa. Drewno z drzew owocowych podczas spalania wytwarza dym o lekko słodkim aromacie, który bardzo pozytywnie wpływa na smak potraw, przez co często jest ono również wykorzystywane podczas wędzenia. Jeśli jednak nie mamy dostępu do drewna z drzew owocowych, bardzo dobrym rozwiązaniem będzie również drewno z innych drzew liściastych takich jak buk, olcha czy dąb. Tego typu drewno może nie będzie generować aromatycznego dymu, ale z pewnością dania przygotowane na tego typu drewnie będą bardzo smaczne.

Należy również pamiętać, że drewno, jakie wykorzystujemy podczas grillowania, musi być odpowiednio przygotowane i pozbawione różnego rodzaju szkodliwych substancji. Nie można więc do grillowania wykorzystać drewnianych elementów mebli czy innych tego typu części, które posiadają powłokę malarską lub lakierniczą. Używanie takiego przetworzonego i obrobionego drewna może być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia, dlatego należy tego unikać, tak samo, jak drewna z drzew iglastych.

Jak przygotować drewno przed sezonem grillowym?

Chcąc grillować z wykorzystaniem drewna, należy pamiętać o tym, że opał trzeba odpowiednio przygotować przed sezonem. Oczywiście możemy zakupić gotowe drewno już w trakcie sezonu, jednak zazwyczaj wiąże się to ze sporymi kosztami. Z tego względu warto zaopatrzyć się w niezbędny opał nieco wcześniej i w odpowiedni sposób przygotować go do sezonu grillowego.

Podstawową kwestią jest to, aby zadbać o prawidłowe wysuszenie drewna przed jego użyciem. Świeże drewna lub takie, które wchłonęło sporo wilgoci, leżąc np. na zewnątrz bez odpowiedniego zabezpieczenia, nie będzie nadawało się do grillowania, ponieważ nie będzie chciało się palić i zamiast ognia będzie wytwarzało sporo dymu. Z tego względu, jeśli trzymamy drewno na zewnątrz, bardzo ważne jest to, aby odpowiednio je zabezpieczyć przed opadami atmosferycznymi i wilgocią. W sytuacji, gdy posiadamy świeże drewno, niezbędne jest również jego wysuszenie, co pozwoli pozbyć się wilgoci z drewna i tym samym dużo chętniej będzie ono się spalało, generując przy tym niewiele dymu.

grill

Trzeba także pamiętać o zrobieniu odpowiednich zapasów. Ilość drewna najlepiej uzależnić od częstotliwości grillowania i tego, czy korzystamy z małego lub dużego grilla ogrodowego. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że przez cały sezon będziemy mogli spokojnie cieszyć się pysznymi potrawami przyrządzanymi na ruszcie!

Jak zabezpieczyć drewno po sezonie grillowym?

Jeśli nie wykorzystamy całego drewna w sezonie grillowym, możemy zostawić je na przyszły sezon, ale w tym celu konieczne jest odpowiednie zabezpieczenie opału przed wilgocią i niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Najlepszym rozwiązaniem jest schowanie drewna na czas zimy wewnątrz jakiegoś pomieszczenia, np. w garażu czy ogrodowym składziku. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, to można zbudować specjalne zadaszenie na drewno lub przynajmniej przykryć je folią i zadbać o to, aby nie miało bezpośredniego kontaktu z podłożem.