Dziś z innej beczki. Jakie włoskie danie znajdziecie w białostockich lokalach? Przepisy

Włoska kuchnia - makarony

Makaron z brokułami

składniki
1 upakowanie makaronu kokardki
1 średniej wielkości główka brokułów
lub 1 opakowanie mrożonych
1/2 kostki masła (oliwa, śmietana)

Przyrządzanie

• umyte i podzielone na cząstki brokuły włożyć do koszyczka,
ilu naczynia wlać ok. 1 1 wrzątku i parować do miękkościczas 1 0 min, temp. Varoma, obr. poz. 1 ,5
• wyjąć koszyczek, ugotowane brokuły wyłożyć z koszyczka
• do suchego naczynia miksującego włożyć masło, roztopić
czas 3,5 min, temp. 100° C, obr. poz. 1, dodajemy do niego
ugotowane brokuły i ucieramy – czas 10 s, obr. poz. 4
• ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu
• masę maślano-brokułową połączyć z makaronem
(makaron i masa muszą być ciepłe)
• na talerzu posypać tartym parmezanem

Spaghetti z sosem z cukini

składniki
300 g spaghetti
sól, świeżo zmielony pieprz
5 łyżek oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 cukinie
1 obrany, mięsisty pomidor
150 g gęstej śmietany

przyrządzanie
• spaghetti ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
• pokroić w paski cukinię, cebulę i czosnek w drobne kawałki,
włożyć do naczynia miksującego i dodać oliwę oraz sól,
gotować- czas (3 min, temp. 100° C, obr. poz. 1
• dodać pokrojonego pomidora oraz część cukini
(1/3 cukini wyłożyć do miseczki),
zmiksować ze śmietaną – czas 40 s, obr. poz. 8
• podgrzać z makaronem na patelni, wyłożyć na wierzch
dania cukinię w paskach z miseczki i polać sosem
• podawać z grubymi kromkami pełnoziarnistego chleba

Muszle nadziewane ricottą

składniki
24 szt. makaronu muszle (conchiglioni)
50 dag sera ricotta (ewentualnie można
zastąpić białym, niekwaśnym serem)
1 jajko
5 łyżek parmezanu
8 plasterków szynki (najlepiej tylko wędzonej)
12 listków bazylii (lub 2 łyżki pesto ze słoika)
kilka gałązek zielonej pietruszki
sól
gałka muszkatołowa
3 łyżki masła

przyrządzanie
• do naczynia miksującego włożyć szynkę i posiekać –
czas 7 s. obr. poz. 5, przełożyć do osobnego naczynia
• ser ricotta, jajko, 3 łyżki parmezanu, posiekane listki bazylii.
zmiksować- czas 30 s, obr. poz. 5, pod koniec dodać szynkę
i wymieszać, doprawić solą i gałką muszkatołową
• makaronowe muszle gotujemy al dente, wg przepisu
na opakowaniu (a nawet minutę krócej)
• żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy na
nim wypełnione masą muszle, całość polewamy roztopionym
masłem i posypujemy resztą parmezanu; wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do temp. 200° C na 20 min.

Pasta provinciale

(DLA 2 OSÓB)
składniki
makaron świderki albo penne (rurki)
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
I MT śmietany
ser kozi, twardy
szczypta mąki
sól
pieprz
łyżka masła

przyrządzanie

• szpinak rozmrożony gotujemy z odrobiną masła z motylkiem
czas 15 min, temp. 100° C
• dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy zgnieciony
czosnek, śmietanę, pieprz i sól. Po upływie czasu gotowania
wyjmujemy motylek, dodajemy starty ser (odrobinę
zostawiamy do posypania na koniec) i mieszamy- czas 10 s
• gotowy szpinak mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem,
nakładamy na talerze i posypujemy resztą startego sera

Specjalnie dla mieszkańców Białegostoku, przepisy przygotowała restauracja Verona – zapraszamy – http://www.verona.com.pl/pizzeria.